Hoe kies je een domeinnaam?

Branding bureau

Actueel

Hoe kies je een domeinnaam?

Hee ondernemer, je hebt een bedrijf of gaat deze binnenkort beginnen. Daar hoort natuurlijk een website bij, maar hoe kies ik een passende domeinnaam? Geen paniek, in dit artikel helpen we u met het kiezen van de perfecte domeinnaam voor uw bedrijf. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt omdat deze domeinnaam eenmaal gekozen niet (eenvoudig) te veranderen is. Ook krijgt het een prominenten plek op uw visitekaartjes, bedrijfsauto en ander reclame materiaal. Een goede domeinnaam draagt bij aan het online succes van uw bedrijf. Hieronder helpen we u in vier stappen bij het kiezen van uw domeinnaam.

Wat is een domeinnaam?

Allereest, wat is nou eigenlijk een domeinnaam? Je hebt het woord vast wel een gehoord, maar wat is de exacte betekenis van het woord? Een domeinnaam is een uniek adres op het internet dat vaak gekoppeld wordt aan een website. Het bestaat uit twee delen; de naam en de extensie.

De naam is het gedeelte voor de punt van een domeinnaam, en de extensie staat achter de punt. Het is belangrijk dat je voor twee delen kiest die goed samen passen en de perfecte domeinnaam vormen.

In vier stappen de perfecte domeinnaam

Het is belangrijk dat je een domeinnaam kiest die goed bij je bedrijf aansluit. Vaak wordt er gekozen om de bedrijfsnaam als domeinnaam te gebruiken, wat vaak een prima keuze is. Maar soms kan het zijn dat deze bedrijfsnaam te lang,  niet duidelijk of al ingenomen is. Met de volgende vier stappen kom je eenvoudig tot een passende domeinnaam voor uw bedrijf.

1. Schrijf alle mogelijke domeinnamen voor uw bedrijf op

Vaak worden bedrijfsnamen het liefst gebruikt als domeinnaam voor een website. Maar helaas is het in de praktijk niet altijd het geval dat deze nog beschikbaar zijn. Daarom hebben wij een andere methode ontwikkelt om tot een passende domeinnaam te komen. Begin met het uitschrijven van zoveel mogelijke domeinnamen welke geschikt zouden kunnen zijn. Begin hierbij met de bedrijfsnaam en begin langzaam te variëren. Bijv;

vandijk.

van.dijk.

van-dijk.

vandijknl.

vandijkbouw.

vandijk-bouw.

vdbouw.

vdijk.

Ga hier zolang mogelijk mee door totdat u geen enkele mogelijkheid meer kan bedenken. Wanneer u dat heeft gedaan bent u klaar voor stap twee, het wordt nu een stuk eenvoudiger.

2. Controleer de beschikbaarheid van deze domeinnamenIn drie stappen de perfecte domeinnaam

Nu er allerlei verschillende mogelijkheden op papier staan wordt het tijd om de beschikbaarheid van deze domeinen te controleren. Dit kunt u eenvoudig zelf doen bij een hosting bedrijf. Via deze link kunt u de beschikbaarheid van u opgeschreven domeinnamen controleren. Wanneer u zoekt naar u domeinnaam kunnen er twee dingen staan, ‘verhuizen’ of ‘registreren’. In het geval  van verhuizen betekent het dat dit domein al geregistreerd is door iemand anders, en kan er een streep door deze mogelijkheid. Maar wanneer er ‘registreren’ staat, betekend het dat dit domein beschikbaar is. Zet op uw papier een vinkje achter dit domein, hier komen we later op terug. Dit proces herhaalt u net zolang tot elke domeinnaam gecontroleerd is. Bijv;

vandijk.

van.dijk. ✔

van-dijk.

vandijknl. ✔

vandijkbouw.

vandijk-bouw. ✔

vdbouw. ✔

vdijk.

3. Controleer de concurrentie van deze naam

Nadat de beschikbaarheid van de domeinnamen is gecontroleerd is het verstandig om nog een extra handeling uit te voeren. Deze stap wordt eigenlijk altijd vergeten maar is van groot belang wanneer je echt resultaten wil gaan boeken met je website. Controleer de concurrentie voor de gekozen naam! Controleer of je domeinnaam onderscheidend genoeg is om gevonden te worden op Google. Dit voorkomt verwarring en vergroot het succes online. Deze stap is relatief eenvoudig, google uw mogelijke domeinnaam en kijk wat voor resultaten er worden gegenereerd. Zijn deze vergelijkbaar voor uw bedrijf? Of biedt dit mogelijkheden voor uw bedrijf. Deze stap doorloop je net als de vorige.

vandijk.

van.dijk. ✔

van-dijk.

vandijknl. ✔✔

vandijkbouw.

vandijk-bouw. ✔✔

vdbouw. ✔

vdijk.

4. Leg de uw domeinnaam vast

Nu de bovengenoemde stappen zijn doorlopen wordt het tijd om te kiezen voor een definitief domein. Denk hier zorgvuldig over na en maak geen overhaaste keuzes, het veranderen van een domeinnaam is achteraf namelijk erg lastig. De domeinnamen met de meeste vinkjes zijn het meest geschikt om te kiezen voor uw bedrijf. Maak een keuze uit die domeinnamen en leg deze vast. Het vastleggen van deze domeinnaam is vrij eenvoudig, u kunt dit zelf doen of kunt dit laten doen door uw webbeheerder. Denk er hierbij om dat er wordt afgesproken dat u eigenaar bent van de domeinnaam! Het vastleggen dient u te doen bij een hostingbedrijf waar later de website ook gehost zal worden.

Wanneer u een domeinnaam vastlegt kunt u dit het beste doen via Mijndomein.nl of Vimexx.nl. Dit zijn twee partijen met uitstekende service en een eerlijke prijs.

En dan nog een website

Wanneer de domeinnaam is vastgelegd is het tijd om een website te laten maken. Wij snappen dat u het liefst zo snel mogelijk online vindbaar bent met uw bedrijf en raden daarom ook aan om zo snel mogelijk te beginnen met de realisatie van uw website. Wij denken graag met u mee over de realisatie van uw website. Zo zorgen we ervoor dat uw bedrijf vindbaar wordt en al binnen enkele weken meetbare resultaten boekt! Interesse? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Handige links

Check hier een domeinnaam

Check hier verschillende zoekwoorden

Check hier de concurrentie

Domeinnaam vastleggen via Vimexx

Domeinnaam vastleggen via Mijndomein

Patrick Koerts

Merk Strateeg

Contactgegevens

  • 06-25286164
  • info@patrickkoertsdesign.nl

Iets bespreken?

Transformeren naar een sterk merk?

laten we samenwerken