Domeinpiraten… Ooit van gehoord? We hopen van niet.

Branding bureau

Actueel

Domeinpiraten… Ooit van gehoord? We hopen van niet.

Zegt het woord domeinpiraat u niks? Dat zou heel goed kunnen, het is namelijk een term die wij zelf hebben bedacht. We gebruiken deze term om internet oplichters op het gebied van domeinnamen te beschrijven.

Door gebruik te maken van de onwetendheid van veel ondernemers verdienen ze veel geld aan het verkopen en verhandelen van domeinnamen. In dit artikel leest u over de meest voorkomende situaties en wat u zelf het beste kan doen.

In dit artikel leest u over de meest voorkomende situaties en wat u het beste kan doen wanneer dit uw bedrijf overkomt. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met deze vorm van oplichting, het is daarom belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. 

De oplichtingstruc

Sinds enkele maanden worden veel ondernemers gebeld, zogenaamd door hostingproviders maar in feite door slimme oplichters. Neem je de telefoon op, dan krijg je te horen dat de .com extensie, de .org extensie of een andere extensie van jouw domeinnaam op de korte termijn geregistreerd wordt door een andere partij. De oplichters spelen in op je angsten: het is een concurrent die jouw domeinnaam wil registreren of het is mogelijk een crimineel die de url wil gebruiken om mensen op te lichten.

Je kunt hier een stokje voor steken door de domeinnaam zelf te kopen, maar hier betaal je wel een flinke prijs voor. De meeste oplichters vragen tientallen tot honderden euro’s per jaar voor de domeinnaam, die je niet eens nodig hebt. En het is niet mogelijk om de domeinnaam voor een jaar vast te leggen: je zit hier direct vijf of tien jaar aan vast. Dit betekent dat je uiteindelijk duizenden euro’s betaalt voor een url die je niet nodig hebt. En heb je dat contract eenmaal getekend? Dan kom je er niet meer gemakkelijk onderuit.

Zo herken je domeinnaamfraude direct

Natuurlijk wil je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van domeinnaamfraude. De beste manier om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van deze nieuwe oplichtingstruc, is door jezelf te leren hoe je domeinnaamfraude kunt herkennen. Wij zetten enkele kenmerken van domeinnaamfraude voor je op een rijtje.

Er wordt ongevraagd contact opgenomen

Oplichters nemen ongevraagd contact met je op. Je hebt nog nooit gehoord van de betreffende ‘hostingprovider’, maar je krijgt wel een telefoontje, mail of brief.

Het hostingbedrijf is niet geregistreerd bij de SIDN

Alle betrouwbare hostingbedrijven in Nederland zijn geregistreerd bij de SIDN, ook wel de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland genoemd. Is het hostingbedrijf dat jou benadert hier niet bekend? Dan is de kans groot dat het niet om een echt hostingbedrijf gaat, maar om oplichters.

Je moet relatief veel geld betalen voor je domein

Doorgaans betaal je enkele euro’s voor een domeinnaam. Oplichters willen echter meer aan je verdienen. Zij vragen niet 10 euro voor een domeinnaamregistratie, maar 150 euro of zelfs meer. Is de prijs van een domeinnaam absurd hoog, dan moet je zeker op je hoede zijn.

Zo voorkom je domeinnaamfraude

Je kunt hier een stokje voor steken door de domeinnaam zelf te kopen,

Er zijn diverse dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van domeinnaamfraude. In bovenstaande alinea somden we enkele kenmerken van domeinnaamfraude op. Hieronder geven we enkele tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van deze fraude.

Tip 1: check de domeinnaamhouder van een website bij SIDN

Op de website van de SIDN kun je opzoeken wie de domeinnaamhouder van een website is. Met deze informatie kun je beter bepalen of er wel of geen sprake is van oplichting, mocht je hier nog over twijfelen.

Tip 2: neem geen overhaaste beslissingen

Oplichters spelen in op jouw angsten. De angst dat je domeinnaam geregistreerd wordt door een concurrent of de angst dat een crimineel jouw domeinnaam gaat gebruiken om mensen op te lichten. Het is verleidelijk toe te geven aan je angsten, maar toch kun je dit beter niet doen. Neem nooit overhaaste beslissingen en laat je zeker niet onder druk zetten een domeinnaam op de korte termijn te registreren.

Tip 3: vertrouw onbekende aanbieders niet

Word je benaderd door een hostingbedrijf waar je nog nooit van gehoord hebt en waar je ook zeker geen klant bent? Vertrouw dit bedrijf dan niet. Bedrijven die zonder enige aanleiding contact met je opnemen, zijn doorgaans niet betrouwbaar.

Tip 4: licht je personeel in

Neem je zelf de telefoon niet op? Licht je personeel dan in over deze oplichtingstruc. Zeker als je medewerkers veel verantwoordelijkheid hebben – en dus zomaar een extra domeinnaam af mogen sluiten zonder jouw goedkeuring – is het verstandig om hen in te lichten over de domeinnaamfraude.

Ik ben slachtoffer van domeinnaamfraude, en nu?

Heb je je helaas wel laten overtuigen om een extra domeinnaam af te sluiten voor een flinke prijs? Doe dan aangifte bij de politie. De politie zal een proces-verbaal voor je opmaken. De kans dat je je geld terugkrijgt, is echter klein.

Heb je nog niet betaald? Dan kun je nog onder de aanbieding uit komen. Zeker als je nog niets hebt getekend, is de kans groot dat je een betaling uiteindelijk kunt vermijden. Benader de hostingprovider in kwestie per brief om verdere opheldering te krijgen over de zogenaamd aantrekkelijke aanbieding. Let op: zet nooit je handtekening onder de brief, want deze kunnen de slimme oplichters misbruiken.

Links

Dit artikel is afkomstig van Vimexx.com

Check hier de beschikbaarheid van een domein

BLOG: Hoe kies je de perfecte domeinnaam?

Patrick Koerts

Merk Strateeg

Contactgegevens

  • 06-25286164
  • info@patrickkoertsdesign.nl

Iets bespreken?

Transformeren naar een sterk merk?

laten we samenwerken